top of page

Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή στην Αθήνα

Στις 27 Σεπτεμβρίου, το MakerLab συμμετείχε δυναμικά στη Βραδιά του Ερευνητή στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό κτήριο Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εκπροσωπήθηκε από τη Βασιλική Παντούλα, συνιδρύτρια του MakerLab, μαζί με μερικούς από τους εκπαιδευτικούς της και την ομάδα εφήβων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό RoboCup στο Αϊντχόβεν νωρίτερα φέτος. Το MakerLab προσέφερε μια διαδραστική εμπειρία, τροφοδοτούμενη από τη δύναμη της ρομποτικής.




Μια Πανευρωπαϊκή Γιορτή για την Επιστήμη


Η Βραδιά του Ερευνητή είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση διάδοσης της επιστήμης στην Ευρώπη, καλύπτοντας 23 χώρες. Σχεδιασμένη για να ενώνει τους ερευνητές με το ευρύ κοινό, η εκδήλωση ζωντανεύει την επιστήμη μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες που ενθουσιάζουν ανθρώπους όλων των ηλικιών. Σε όλη την Ευρώπη, επιστημονικά ιδρύματα άνοιξαν τις πόρτες τους για να φιλοξενήσουν παρουσιάσεις, πειράματα και συζητήσεις, καθιστώντας την επιστήμη πιο προσιτή και συναρπαστική για όλους.



en[i]gma και Κέρβερος


Το MakerLab παρουσίασε τον Enigma, έναν διαγωνισμό προγραμματισμού ειδικά σχεδιασμένου για παιδιά, όπου οι νεαροί συμμετέχοντες μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στην επίλυση προκλήσεων λογικής χρησιμοποιώντας βασικές δεξιότητες προγραμματισμού. Προωθώντας την επίλυση προβλημάτων με έναν προσβάσιμο τρόπο, ο Enigma αναδεικνύει τη σημασία του προγραμματισμού για την καθημερινή ζωή και κεντρίζει το ενδιαφέρον της νέας γενιάς για τους τομείς STEM.



Ο Κέρβερος τράβηξε όλα τα βλέμματα, ένα ρομπότ-σκύλος που γοήτευσε το κοινό με τις ρεαλιστικές του κινήσεις και τις αντιδράσεις του που καθοδηγούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών που ήθελαν να το δουν σε δράση. Η ομάδα του MakerLab εξήγησε την τεχνολογία πίσω από τον Κέρβερο, από τις κινητικές λειτουργίες μέχρι τους σύνθετους αλγορίθμους, προκαλώντας ενθουσιασμό για τις εφαρμογές του στον πραγματικό κόσμο. Το εργαστήριο παρουσίασε επίσης τα ρομπότ που κατασκεύασε η ομάδα του RoboCup, αναδεικνύοντας την επίδραση της ρομποτικής σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η περιβαλλοντική ασφάλεια.


Έμπνευση και Πνεύμα Συνεργασίας


Μιλώντας για την εμπειρία, η Βασιλική Παντούλα μοιράστηκε τον ενθουσιασμό της: «Η συμμετοχή στη Βραδιά του Ερευνητή είναι απίστευτη. Ο καθένας έχει μοναδικές ιδέες και τρόπους να κάνει πράγματα, και στην εκδήλωση παίρνεις τόση έμπνευση μαθαίνοντας τι κάνουν οι άλλοι. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαμε και σίγουρα θα είμαστε εδώ και την επόμενη χρονιά». Τα σχόλια της Παντούλα αναδεικνύουν το πνεύμα συνεργασίας της εκδήλωσης, όπου ερευνητές και επισκέπτες μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον, ανταλλάσσουν φρέσκες ιδέες και χτίζουν σχέσεις.


Η συμμετοχή στη Βραδιά του Ερευνητή είναι απίστευτη. Ο καθένας έχει μοναδικές ιδέες και τρόπους να κάνει πράγματα, και στην εκδήλωση παίρνεις τόση έμπνευση μαθαίνοντας τι κάνουν οι άλλοι. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαμε και σίγουρα θα είμαστε εδώ και την επόμενη χρονιά.


Ένα Ιστορικό Περιβάλλον για την Επιστήμη του Μέλλοντος


Η νεοκλασική αρχιτεκτονική του κτηρίου Αβέρωφ πρόσθεσε μια ιδιαίτερη διάσταση στη βραδιά, συμβολίζοντας τον συνδυασμό παράδοσης και καινοτομίας. Επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, οικογενειών και λάτρεων της επιστήμης, περιπλανήθηκαν στις ιστορικές αίθουσες, αλληλεπιδρώντας με τα εκθέματα και τους εκπαιδευτές. Το περιβάλλον ενίσχυσε την αίσθηση της ανακάλυψης, συνδέοντας την επιστημονική κληρονομιά της Ελλάδας με μια ματιά στο μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας.



bottom of page